Lesné požiare na Slovensku by sa mohli hasiť lietadlami z Chorvátska

08.03.2014 Bratislava

Bratislava 8. marca (TASR) – Pri hasení lesných požiarov na Slovensku by mohli pomáhať hasičské lietadlá z Chorvátska.

Smeruje k tomu spolupráca medzi oboma krajinami, o ktorej tento týždeň hovorili ministri vnútra Robert Kaliňák a jeho chorvátsky kolega Ranko Ostojič.

"Chorvátsko má jeden z najlepšie vymyslených systémov leteckej ochrany predovšetkým lesných požiarov. To je vec, kde by sme radi nadviazali spoluprácu. Hlavne v prípade, keď naše kapacity nebudú stíhať," povedal Kaliňák.

S lesnými požiarmi bojujú slovenskí hasiči každý rok. Len vlani ich podľa údajov Hasičského a záchranného (HaZZ) zboru vzplanulo 233 a spôsobili škody za 270.000 eur. V 16 prípadoch hasili aj s pomocou vrtuľníkov. Počet lesných požiarov bol pritom vlani o vyše polovicu nižší ako v roku 2012.

"Dohodli sme si aj konkrétne cvičenia a spoluprácu," doplnil Ostojič. Slovensko nemá k dispozícii žiadne lietadlá určené na boj proti požiarom. Dva takéto stroje Chorváti poskytli susednej Bosne a Hercegovine vlani v auguste, keď jej zložky boj s lesnými požiarmi nezvládali.

Slovenskí hasiči evidujú od roku 2007 takmer 2300 lesných požiarov, spôsobené škody presiahli 8,5 milióna eur.

Vlani bolo najviac lesných požiarov zaznamenaných v auguste (59 požiarov so škodou 140.155 eur) a v apríli (54 požiarov so škodou 98.450 eur). Najčastejšie horelo na území okresov Malacky (25), Čadca (19) a Spišská Nová Ves (17).

"Požiar s najvyššou škodou vznikol 6. augusta 2013 v lokalite Stádielko, v katastrálnom území obce Betliar, okres Rožňava, kde zhorelo 27 hektárov lesného porastu a výška priamej materiálnej škody sa vyšplhala na 76.500 eur," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ. Požiare sa nevyhýbajú ani lesom v chránenom území Tatranského národného parku (TANAP). Vlani tam horelo štyri razy, pričom najrozsiahlejší zničil 22 hektárov mladého lesného porastu a spôsobil škody za takmer 50.000 eur. V rokoch 2005 až 2013 bolo na území TANAP v správe Štátnych lesov TANAP 34 požiarov, ktoré poškodili viac ako 500 hektárov lesných pozemkov. Najčastejšie tam horelo pre odhodený ohorok cigarety, vypaľovanie trávy alebo požiar niekto zapálil úmyselne.
 

Vyberte región